Fraggelbloggen

Senaste inläggen

Av Liza Hasselquist - 12 januari 2013 20:17

I onsdags roade vi oss kungligt, Lotus och jag. Vi vr nämligen på Laurséns hundsim för friskvårdsbesiktning och 4-leg check för att kolla hur den kroppsliga formen var inför tävlingssäsongen -13. Lotus tyckte mest det var roligt och lite mysigt att bli pysslad med, jag var lite mer nervös inför vad man faktiskt kan hitta. Gammelgäddan var förvånansvärt fräsch i kroppen med tanke på ålder och hur han framlever sitt liv, och det enda som hittades var en liten muskelknuta på insidan hö bak. Troligen har han ingen känning av detta, då det inte gick att se på rörelsemönster eller 4-leg check (där han f.ö balanserar 17.88 på båda bakbenen   ) men vi ska ändå köra viktmanschetter, backaövningar, massage och stretching för att bli av med den. Han fick dessutom ett muskelbyggande glucosamin som han ska käka 1.5 månad innan vi går över på vanligt glucosamin som han ska käka resten av sitt liv. Man glömmer ju lätt att han faktiskt börjar bli till åren kommen när man lever med honom, för han är ju (nästan) lika vild och galen som han var när han var 1! För övrigt fick han mycket beröm för sin fina form och muskulatur, och jag har tydligen gjort ett gott jobb med fys-delen.   


Idag var det dags för kurs i lydnad på Guldhunden arena för Åsa Lindberg och Lotta Hagström. Det var länge sen jag gick kurs med Gammelgäddan, så nu när det var nära och bra bestämde jag mig för att passa på. Jag oroade mig liiiite för att han skulle sura på alla de andra djuren när han skulle ligga i buren, varva upp och sen ta slut, MEN den där hunden lär sig tydligen saker fortfarande! Inte ett muttrande, inget pip och full fokus på plan och sov djupt flera gånger i buren så jag antar att han på nåt märkligt sätt bara kopplat bort allt stök, skällande hundar och andra gruff som inträffade  .  Vi bestämde oss för att träna mest på FF, vi behöver fler som kollar och kommenterar. Jag behöver jobba lite på att belöna upp svängarna, jobba mer helt om-helt om och oväntade vändningar men annars såg det på det stora hela trevligt ut. Vi kollade på ställanden i inkallningen, vilka såg bra ut, vi kollade på krypet där jag ska tänka smådelar i vinklarna, och inte hel vinkel och så lyftet på framvagnen på skallet. En del nya funderingar, men mestadels saker som jag vet om och håller på att jobba med mest hela tiden. Imorgon ska vi jobba med kedja, och jag tänker mig kort FF- inkall m ställande- skall med fokus på att komma igång och skälla direkt.
Jag ska försöka få någon att filma också, så att jag kan kolla och analysera och gräma mig i efterhand!

Av Liza Hasselquist - 21 december 2012 22:35

LO-Södra Svenska Australianshepherdklubben inbjuder till Intro-till-bruksdag!


Har du aussie? Är du sugen på bruks, men vet inte riktigt hur? Vill du träffa ett gäng andra aussieägare som känner likadant som du och spendera en heldag i bruksets tecken? Då är detta kursen för dig!


31/3 mellan 09.00-17.00 kör vi en träningsdag/inspirationsdag för aussies inför tävlingssäsongen 2013!


För att slippa påverkan av väder och vind som kan vara svårbedömda i mars kör vi inomhus i nybyggda Guldhunden Arena i Rockneby, ca två mil norr om Kalmar, http://www.guldhundenarena.se/index.html


Under dagen kommer vi syssla med följande:

Teoretisk genomgång av bruksgrenarna spår, sök och rapport.

Teoretisk genomgång av brukslydnad

Träning i brukslydnad med egen hund

Genomgång och visning av de moment som gruppen vill se


Kostnad 400 kr. Då ingår macka och kaffe på morgonen, lunch samt kaffe och kaka till eftermiddagsfika.


Anmälan sker till: liza_hasselquist@hotmail.com, du avvaktar tills du fått bekräftelse via mail på att du kommit med och då får du ett kontonr att betala in på. När du har betalat din plats är du själv skyldig att fixa ersättare om du sedan inte kan gå! Sista anmälningsdag: 15 jan, sista betalningsdag förutsatt att du kommer med: 31 jan.


Vi behöver 6 ekipage för att träningshelgen ska kunna bli av, och förtur lämnas till aussies. Som mest blir det 10 deltagare, och platserna fylls upp med andra raser OM det inte finns 10 träningsvilliga aussies! Instruktörer och ansvariga för dagen är Liza Hasselquist samt Mia Oskarson.

 

Kom igen nu och kör igång bruksåret 2013 med oss!

Av Liza Hasselquist - 20 december 2012 20:53

Det börjar dra ihop sig mot nytt år, och jag kan inte hjälpa att jag måste göra en utvärdering av året.

Man skulle enkelt sett kunna förklara det med att vi inte har nått dit vi skulle på långa vägar, varken gammelgäddan eller den lilla har kommit hela vägen fram.


Med Pax beror det på att jag faktiskt inte har tränat så mycket agility som jag borde, utan kört bruks istället. Jag tycker att det är så mycket mer spännande, vilket såklart har lett till att hundarna fått klart fler skogstimmar än någonsin förut. Pax har utvecklats rejält både i söket och spåret, han är mer noggrann och ganska ofta gör han sitt skogsarbete felfritt. Jag hade en idé om att starta honom i apell-spåret i år, då jag ett tag tyckte att även lydnaden såg fin ut...Och det gör det, i alla fall jämfört med hur det har sett ut, bara i början på året. Meeen vi tar nya tag till nästa år, och jag lovar att lägga fler timmar på agilityn och inte vara ett latarsle utan släpa de där jäkla hindren!


Med Lotus beror frånvaron av riktigt fina resultat på två saker: vi har inte varit bäst när det gäller och matte är för jävvla petig. Vi fick med oss en uppflytt t Hkl sök samt GK Hkl spår, vilket inte är på långa vägar i närheten av vad den här hunden kan prestera. GK i Hkl-spåret kom dessutom på en dag då Lotus började kräkas i bilen på väg hem efter tävlingen, och sedan låg däckad i fem dagar i spykräkan. Söket strular på grund av att matten är för jävla dålig på att förstå sin hund, för oerfaren för att göra det som behövs och för trög för att fatta att djuret kan själv!  



Det jag kan se som styrkor inför nästa år är att vi tränat MYCKET och bra, framförallt i skogen. Lotus har inte gått ett bakspår på HELA året, och vi har de allra flesta veckor spårat MINST två gånger, ofta tre. Det jag ser som en svaghet är mitt krav på perfektion, vilket jag ska släppa på till nästa år, för vi klarar lydnaden även om något moment kör ihop sig! Med andra ord ska jag börja träna för en 12:a istället för 15...


SÅ, mål för 2013 för Lotus får bli:

Uppflyttad Ekl spår på våren, tävla hela säsongen med fina resultat i Eliten. ( JA jag vill ha ett championat...MINST!)

Uppflyttad Ekl sök på våren, tävla hela säsongen med förhoppningen om att blindningarna håller sig borta.

Påbörja vilstspårsträning, mest för att se OM han gillar det. Funkar det så kör vi All-In (Championat!) Känns betydligt enklare än spåret, så det ska inte vara några problem.

Ögonlysas U.A så att han kan få bli pappa till söta LyxlirarGäddor under vintern 13-14


Mål för Pax får bli:

Åtminstone prova att tävla apellen, vilken gren som! Jag måste våga kasta mig ut trots att jag inte kommer att få full pott på allt! Pax ska ut och ha kuuuul!

Påbörja vilspårsträning för att han också ska få tävla trots att lydnaden är knepig...

Starta Hoppklass, förhoppningsvis träna in några kontaktfält!?!

Komma iväg och köra någon vallkurs så att vi med gemensam ansträngning kan valla in fåren på jobbet.


Ahapp...I år får det liksom gälla! Vi ska vara klara för första tävlingen i mars, så nu jävlar gäller det! Jag börjar med ett träningsuppehåll (strategiskt!?!) för La Familia ska ta en vecka i Egypten över jul-nyår. Sedan rivstartar vi med brukslydnadskurs i januari, och sen ska det bara rulla på-BASTA!

Kom igen nu, KÖÖÖR BARA KÖÖÖR!




Av Liza Hasselquist - 13 december 2012 13:55

När man ska köpa en hund bör man ha planerat detta åtminstone i rimlig tid innan själva valpen kläcks, annars är det i stort sett omöjligt att inte falla för den ulliga, gulliga lilla varelsen. När man dessutom ska leva sådär 15 år ihop med djuret ifråga är det ju bra om man har hyfsade chanser till en bra relation, som inte sbbas totalt av att man valde fel ras, uppfödare eller valp. Vad som är rimlig tid kan man givetvis avgöra själv, och alla behöver inte vara kontrollfreak (VA?!?! JAG?!?! SKOJAR NI!?!?) men för att ha en god chans att välja ut en bra uppfödare och en bra kull som passar en själv så krävs mycket planering, lite framförhållning och framförallt tålamod. (Nu kommer en del människor säga: "men jag köpte min hund samma eftermiddag från en blocket-annons, och den är perfekt för mig och har ALDRIG varit sjuk" fast jag tror att det finns betydligt fler berättelser som vittnar om det precis motsatta.)


Nu utgår jag ju från vad JAG skulle gjort om jag var ny på MIN ras, men man kan förmodligen tänka ganska lika oavsett vilken ras det gäller.


1. Gå in på rasklubbens hemsida, kolla deras uppfödarregister. Här kan man surfa runt och checka läget lite, vilka som ska ha kullar, vad de gör med sina egna hundar osv. Bara för att en uppfödare finns med på rasklubbens lista är inte det detsamma som att uppfödaren är seriös. Man kan även kolla valphänvisningen, vilka krav som behöver uppfyllas där och de kullar som uppfyller de kraven. Förutsätt att det finns något fel på varje kull, och bestäm vilket fel du helst skulle kunna förlika dig med OM det visar sig att du har otur!

Hör runt med FB-vänner, träningskompisar på klubben eller aussiefolk som du kan hitta via bloggar osv. De som direkt bara rekommenderar sin egen kennel hade jag sållat bort. Visst, är man nöjd med sin hund så marknadsför man ju gärna "sin" kennel, vilket inte är något fel i sig, MEN man måste också känna av vad människan vill ha och i ärlighetens namn finns ju inte bara en enda kennel som faktiskt har levererat bra hundar?


2. När du hittat en kennel som du tycker verkar passa dig och dina önskemål om hur valpen bör vara, gå in på hunddata på SKK. Där kan du hitta matnyttig information om tidigare kullar föräldradjuren haft, hälsoundersökningar de gjort och tävlingar de varit på. Här kan du verifiera uppgifterna som uppfödaren lämnat på sin hemsida (JA det behövs, tyvärr!)

HD A el B samt ED UA, Ögonlyst fri både som valp och innan parning, genomfört MH med trevliga siffror och GK skott, samt GK Korning på föräldradjuren och gärna på mor/farföräldrar samt kullsyskon är det JAG skulle sätta som absoluta minimikrav. MH/MT finns att hitta fakta om på Sbk.nu, samt att man kan ringa kunniga personer i rasklubb eller på sin lokala brukshundklubb för att få hjälp att tolka dessa olika utvärderingsmöjligheter.


3. När du hittat en kennel som är ärlig på sin hemsida (förutsätter att man väljer bort de som på något sätt vinklar sanningen till sin egen fördel) så kan man ringa dem. Man kan maila också som en första kontakt, och ställa lite frågor om den kommande kullen. (Börja inte med: Hur mycket kostar valparna och kan man tinga en blå hane? Även om man undrar över det så känns det kanske inte som en valpköpare som skulle få köpa brukshund av mig...( Man har här möjlighet att ompröva sitt eget beslut och välja annan ras!)


4. Det jag anser att man bör fråga om vid kontakt med kennel är:

- Varför just den här kombinationen av aveldjur, samt deras fördelar/nackdelar och vad man förväntar sig att få för egenskaper i de kommande valparna.

- Ev sjukdomar bland släktingar: EP, L7S1, Pelger Huet osv. Gentester som är gjorda (förhoppningsvis) samt resultat på dessa.

- Ev mentala brister som finns hos hundarna (förhoppningsvis inte så många) och i den närmsta släkten. Här kan det vara bra att ha studerat protokollen på SKK innan, då kan man komma med relevanta följdfrågor: Om uppfödaren säger att valparna med stor trolighet inte kommer att bli påverkade av ljud kan man ju kontra med "men tiken har ju tre syskon med 5:or på skott och alla reagerade mycket på skramlet och hade svårt att avreagera, hur tänker du kring det?) 

Här hade jag sållat bort alla uppfödare som inte kan komma med en vettig motivering till varför de valt att göra som de gjort/ska göra, eftersom det i mitt tyckande är höjden av oseriositet. Här skulle jag också kunna få den djupaste respekt och förtroende för en uppfödare som avslöjade brister och hur man tänker sig att undvika dessa på kullen.

 

5. Dags att hälsa på! Du har valt uppfödare och kull, och det bästa i mitt tycke är att hälsa på hos dem innan valparna kommit. Åk dit och mingla med hundarna, drick kaffe (ta med fika, det brukar uppskattas!) snacka hund och känn på stämningen. Om du bor i närheten, ta chansen att åka på träningsträffar, hälsa på på läger och åk runt där du vet att fler av uppfödarens hundar kommer att vara. (Du behöver ju inte smyga omkring på ett mystiskt sätt, då du nog kommer att stämplas som speciell men de flesta hundmänniskor gillar att snacka med andra, särskilt om de ska köpa "släktingar" till ens egna lilla fluff!)


6. Vänta, vänta och vänta. Det är nu man behöver vara tålmodig och ha is i magen. Har man bestämt sig för en kull så är det superjobbigt att vänta till parning, födsel och innan man får hälsa på. När man sedan får hälsa på valparna skulle i alla fall jag ifrågasätta varför om tiken inte får vara med när man träffar valparna, och där förväntar jag mig i så fall ett vettigt svar.


7. Förhoppningen är nu att du gjort bra research och känner dig nöjd och trygg med ditt val, om inte något av någon anledning känns bra är det ok att avboka en valp. Hellre att man ångrar sig innan än att ångra sig varje dag i 15 år...


I en perfekt värld var alla uppfödare ärliga, lade ut statistik som faktiskt var rättvisande, ville alla valpköpares bästa och stod för sina fel och brister. Detta är vad som gäller i en perfekt värld, men som vi alla vet så skulle hundar bajsa guldmynt i en perfekt värld, och eftersom detta inte är fallet så måste man bara inse att allt inte är perfekt. En del människor ljuger/kryddar verkligheten/vinklar till sin egen fördel, var beredd på det! Kennelägare är inte värre än "vanligt folk", och alltså finns här rötägg precis som i verkliga livet!


Av Liza Hasselquist - 4 december 2012 11:14

Jag gillar det! Alltså fenomenet med människor som "vet" en massa saker, som gärna delar med sig av dessa saker till både känt och okänt folk, och ALDRIG någonsin nämner något till den det berör- det är UNDERBART roligt och underhållande!


Jag fick för en tid sedan veta att Lotus var aggressiv. Så in i helvete aggressiv dessutom! Så aggressiv att man ALDRIG någonsin skulle kunna använda honom i avel. Man hade både sett och hört att han minsann var galen och hade skickad ett par hundar till veterinären. Detta berättar man om för människor som står mig nära. När dessa personer ifrågasätter: Menar du verkligen DEN Lotus? så säger man att JAPP, så är det!


Jag har förutom aggressionen dessutom blivit informerad om (genom en annan bekant, också denna förstahandskälla) att Lotus inte är så speciellt fartig och rolig hund i träning. Detta från en person som 1. Aldrig träffat vare sig mig eller hunden 2. Aldrig pratat med vare sig mig eller hunden- DET är mystiskt! Samma person visste dessutom att kombinationen LotusXLyxa inte skulle bli några bra valpar, som man kunde komma långt med (osis för mig och Mia som ska behålla var sin valp  ) eftersom inte heller Lyxa var fartig. Denna åsikt baserades på att personen sett Lyxa på EN agilitytävling...


Jag är för åsiktsfrihet! Jag behöver inte hålla med, MEN jag respekterar och värdesätter allas rätt att tycka och tänka. Man får gärna ha fel för mig, och det har jag ofta och mycket själv, men förväntar mig ändå att andra kan lyssna på min åsikt och sedan hålla med eller förkasta densamma. Men snälla, snälla människor! När ni vill sprida korkade rykten som ni VET är sanna, 1. Snacka inte med någon som gillar personen ni snackar om mer än vad personen gillar er och 2. Gör inte bort er så förbenat i att tycka saker om allt möjligt om det sedn visar sig att er egen kunskap/erfarenhet visar sig understiga medel med minst ett par enheter- det blir bara pinsamt!


Jag ser såklart fram emot att möta de som gillar att snacka om min hund öga mot öga, så att vi kan prata igenom det här ordentligt , liksom er har jag ju också rätt till min åsikt, eller?

Av Liza Hasselquist - 26 november 2012 09:49

Helgen har bestått av hundträning, aussieträff och lite mer hundträning. Skönt på ett sätt, men jobbigt på ett annat, då man blir hemskt trött av att figga, springa fram och tillbaka och koncentrera sig mest hela tiden.

I fredags åkte jag ner till Karlskrona för att åka runt på praktikbesök hos alla de elever som haft praktik i de trakterna. Jag for fram och tillbaka som en skottspole och kände mig ganska stressad, men hur eller hur hittade jag till alla ställen med god tidsmarginal.  

När besöken var klara (och dessutom lite tidigare än beräknat) fick jag ett sms av Malin som har Abbe (Tillyhill's The Riddler) vart jag skulle åka för då hade hon nämligen lagt spår till alla tre hundarna, vilket gjorde att vi faktiskt hann både promenera och spåra innan det blev mörkt. Hundarna gick ok, L lite bättre och P var lite förvirrad som vanligt kan man ju säga...När spårandet var klart hade jag fått ett nytt sms, där jag skulle ta mig till Gåsamåla och middagen skulle serveras vid sex. Konstigt nog körde jag bara lite vilse, och var framme i såpass god tid att jag hade tid med att rasta hundarna innan det var mat.


Sedan blev det en del skitsnack och vin (såklart) och dessutom tvättning av en styck stinkande hund som tassade iväg i skydd av mörkret för att rulla sig i nåt slags lik/avföring... Och det var ingen av mina hundar vill jag passa på att påpeka! Vi kom nog i säng framåt 24-tiden (?) och på lördagen var det dags för aussieträff kl 09.00 Vi var med och körde sök och härjde med några av de stackars mattarna och hussarna. Jag har fint flyt på båda djuren just nu, och Lotus gick faktiskt sjukt bra. Jag hoppas att min plan kommer att falla väl ut i slutänden, så att vi iaf kan bli uppflyttade till eliten... Det skulle vara roligt att se vad vi duger till där alltså, för söket är svårt! När hundtränandet var slut blev det, som traditionen bjuder, grillkorv och hembakta bullar! Man blir så väl omhändertagen så det känns som att vara på pensionat förutom när hundarna ska fotas och man ska springa fram och tillbaka, hit och dit och sedan lite fram och tillbaka igen...

 

Här är iaf en av bilderna som togs, den där hunden är inte helt enkel att ställa upp om man inte gillar när hundar står och ser ut som kameler...Men å andra sidan så är ju Tina duktig på att fota, så det jämnar väl ut sig!

När jag väl kom hem så var jag sjukt trött och tog ett bad, käkade kinamat och somnade på soffan (Ja, nya soffan har kommit hem, så nu kan folk besöka oss ) Jag skulle ha gått på krogen med sökgänget, men tydligen hade en av dem ändå inte kommit in på Harry's (Om det berodde på att hon såg för ung ut eller på att stay-upsen hasade runt fotknölarna låter jag vara osagt...) så det får gå fler tåg!

Sökträningen på söndagen var kul (som vanligt!) och dte gick jättebra för mina hundar (de andras också faktiskt!) och det känns som att jag har en bra plan som jag kan hålla mig till. Jag måste bara komma ihåg att inte börja forcera och planera i god tid innan nästa tävling, och minnas att jag ska använda godisskålar på Lotus... Hoppas att jag gör det bara...

Av Liza Hasselquist - 19 november 2012 10:43

Jag har tidigare bloggat om uppfödarens ansvar hit och dit, att avla fram valpar som funkar att ha och att ta tillbaka valpar som uppenbarligen inte funkade att ha när allt kom omkring. Sedan började jag att fundera, då man faktiskt ser många omplaceringar av hundar i 1-1.5-årsåldern, företrädesvis hanhundar... I alla fall beror det inte på att uppfödaren valt fel avelsdjur, eller för den delen inte vill ta tillbaka hunden mot samma summa som den såldes för och det beror inte heller på att just den hunden blev tappad i marken som liten. En del gånger är det tyvärr så att det är köparen som inte gjort ett tillräckligt bra jobb med sin hund.


Hur tänker jag nu? Jag tänker utgå från aussies, såklart, men jag tror att detta kan appliceras på i stort sett vilken brukshundsras som, självklart är detta också kopplat till att Gammelgäddan ska få underbara lyxiga gäddungar som bara MÅSTE hamna i de bästa av bästa hem  Ok here goes:


1. OM man ska köpa en brukshund ska man vara intresserad av bruks. (Räknar kallt in vallning, såklart!)

För mig, alldeles självklart. Jag behöver ingen brukshund för rallylydnad, agility, freestyle, blandade småhopp osv. Säkert mycket trevliga aktiviteter, säkert mycket roligt för både hund och förare MEN något riktigt arbete är det då inte. Riktigt arbete för en brukshund kan man aldrig jämställa med att träna cirkuskonster, och det är det som skiljer sällskapshundar från exempelvis brukshundar eller jakthundar för den delen. Jag tycker dessutom att man bör vara intresserad av att tävla. Min erfarenhet säger att de som tävlar bruks tränar massor mer skogsträning än de som inte tävlar, då har man aldrig valet att stanna inne i soffan en kall och regnig dag, (vilket också kan vara skönt...)för man kan ju för tusan helt plötsligt komma med på tävling! Om man nu inte vill tävla bruks, utan tävlingslydnad och kan tänka sig att knata ut ett par spår/vecka kan man ju naturligtvis klara sig på det viset, men det är inte min erfarenhet att verkligheten ser ut så, utan man lägger krutet på just "sin" gren.


2. OM man ska köpa en brukshund ska man vara medveten om alla oönskade egenskaper man kan få på köpet.

Många blir förvånade över att aussies faktiskt vaktar (och skäller), mindre än vissa raser, betydlig mer än vissa raser. Men tänker man på att det är en vakt/vallhund som ska kunna sköta allt arbete på gården i ursprunget så är detta ganska självklart. Man blir också förvånad över att de reagerar snabbt på det mesta som händer runt omkring, ibland med inte helt trevliga reaktioner. Ja, blanda vallegenskapernas snabba reaktioner (som är helt nödvändiga) med en hund som kan vara reserverad/vakta rejält, och då kan det bli så. Och den eviga diskussionen om den "dåliga" vakten, resursförsvar?  Inte så trevligt men den kan finnas där den också! De hundar som varken vaktar mat/leksaker/hemmet, eller har snabba reaktioner, eller har större krav på aktivering eller motion bör istället ifrågasättas  ifall den hunden är normal för rasen. Troligtvis inte.


3. OM man skaffar sig en brukshund som man INTE aktiverar på rätt sätt får man problem.

Man kan inte passivitetsträna en brukshund till total passivitet när den aldrig får blåsa ur och bli riktigt trött, och nu pratar jag om skogsarbete. Eller kan och kan, låter man den ha tråkigt tillräckligt länge och hindrar hunden från att hitta på egna aktiviteter så lägger sig nog hunden ner och ger upp till sist, MEN då har man förmodligen fler hål i golv, väggar, möbler och argare grannar än vad det är värt. Man måste förstå att det inte är normalt för en brukshund att vara "så lugn och snäll, funkar perfekt att köra lite lydnad med en gång i veckan och sen bara långpromenader där vi kastar lite boll". Får man problem måste man VILJA göra precis allt man kan för att lösa det, för att be om hjälp-> få ett förslag på mer träning-> avvisa förslaget med: Vi har inte tid/råd/lust, är sällan speciellt utvecklande och då kan man sitta där med sin jobbiga hund.


Att omplacera en hund som redan har problem är svårt. Det kan vara en jättebra hund, men det är svårt att veta på en gång hur mycket jobb det krävs för att hunden ska bli bättre, och om det är värt att lägga ner den tiden. Ofta hamnar inte hunden i ett tillräckligt bra hem, och då får man hoppas att pengarna för att ta hjälp av en instruktör samt tiden finns. Det är oerhört många som avvisar kurser med sina krångliga hundar för att "de får ändå inte ut nåt av det", men är man ny på hund och ska skaffa en brukshund, så kan det vara så att man MÅSTE gå kurser och utbildningar för att kunna få hjälp.


Många skyller på allt annat runtomkring: "Jag vill köra sök med kommer inte med i nån sökgrupp" är tex en ganska vanligt förekommande ursäkt till varför man inte kör skogsarbete med hunden. Men no shit Sherlock, det är nog ytterst få som blir tillfrågade om inte just de vill vara med i nån grupp av något slag. Man får helt enkelt gå kurser, åka på läger och köpa böcker. Fråga sin uppfödare. Gå en till kurs. Samla ihop ett gäng nybörjare som vill, ta dit en instruktör eller gå en kurs till. SEN är man redo för lite sökträning, OCH det kommer att ha kostat både tid och pengar, massor av båda delar om man har otur! Men om man inte har det engagemanget så behöver man inte en brukshund, och då har man besparat både sig oc den eventuella hunden omaket att försöka samexistera. Jag älskar mina hundar, men jag älskar inte alltid att kliva upp vid halv 5 för att ta en promenad i hällregn för att sedan packa in dyngsura hundar och mig själv i bilen, käka frukost medan jag kör för att få sova en kvart extra, komma fram till tävlingen och ooooups! spåret har regnat bort, bara att åka hem igen... Men så är det att vara en tvättäkta bruksmänniska: INGA (eller nästan inga...) umbäranden är för stora för att få avskräcka från lite skogsträning! (och ja, man får färga håret, sminka sig, fixa naglar och färgsynka sina träningskläder trots att man gillar att ligga och trycka under ett skynke i skogen   )

Välkommen till mig på en skogstur!


Av Liza Hasselquist - 15 november 2012 08:40

 

Oj!

Från att ha fruktat det värsta (ingen Lotusvalp till mig  ), ställt om, ställt in mig på annat, kaos i nya lägenheten, ändrade planer och helt plötsligt en parning på Lotus med en tik som jag gillar massor och möjligheten till en alldeles egen Lotusvalp- DET är halvtokigt och bara jätte-jättebra!


Jag har ju vetat om att Mia letat hane till Lyxa ett tag, och vi har hörts, spånat fram och tillbaka, jämfört, kollat avkommor, MH, föräldrar, letat sjukdomar, börjat om. Jag har aldrig ens tänkt tanken på att Lotus, min fina gammelgädda, vore en alldeles utomordentligt bra matchning till Lyxa. Om man ska ifrågasätta sin egen mentala kapacitet? Kanske! Äääh förmodligen då! Men det är ju som tur är inte jag som ska ha valpar  


Helt plötslig kläcker Mia den brillianta idén; Kan vi inte para Lotus och Lyxa då? Genast började hysterisk research, maila uppfödare, snoka på hemsidor, provpara på SKK, snoka ännu mer... Det vore en absolut lögn att säga att "här finns inga risker för några sjukdomar eller problem- cirkulera!" för som de allra flesta vet så finns det alltid större eller mindre risker att saker och ting poppar upp som från ingenstans. Hur som helst har vi vägt fördelar mot nackdelar och sammanfattningsvis kommit fram till att fördelarna är ohyggligt många fler än nackdelarna. Om det nu blir sådana stjärnvalpar som vi hoppas på, ja det får väl helt enkelt framtiden utvisa!


Om valparna blir crap,  så sitter vi helt enkelt i samma båt, då både jag och Mia ska behålla en valp, allt annat vore egentligen idioti. Så nu börjar snart det otroligt låååånga 2013, då vi ska jobba hårt och intensivt för att få till ett par titlar till att sätta i stamtavlan ( Nä titlar ärvs inte, men min valp önskar sig en lååång radda titlar framför mammas och pappas namn, och då gör vi så) och jag har redan hittat nåt nytt projekt sådär, bara för att jag kan  


Jag tror inte att valparna kommer att bli helt enkla, utan mer sådär galet överjävliga, men fina när man sen lyckats tämja odjuren. Jag vill, precis som Mia, ha nära kontakt med valpköparna, och jag tänker mig att hjälpa till med i stort sett vad som helst (INTE diska, ok!?!) för att de som köper valparna ska få all den stöttning de behöver för att kunna komma ut och visa upp sin Lyxlirare i tävlingssammanhang. Att just de här valparna kommer att bli köparnas bästa kompis, ögonsten och allra finaste vovve känns liksom helt självklart, så det måste finnas mycket tävlingsambition hos någon som är intresserad av kullen, och då är självklart bruksfolk intressanta.


Om man är intresserad eller har frågor kan man kontakta Mia via hennes hemsida, eller mig på liza_hasselquist@hotmail.com eller här i bloggen.




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016
>>>

Kategorier

Senaste inläggen

Real Sugar

Sugarwind's

Lotus valpar

Länkar

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Skapa flashcards